Een garantiefonds voor vliegtickets only.
Lion Air

Rotterdam 1 december 2019.  Een nieuw voorstel voor een ticketfonds werd afgelopen november aan de politiek gepresenteerd. ‘Het voorstel zal uiteindelijk wettelijk geregeld moeten worden, om ervoor te zorgen dat elke airline ook verplicht is om mee te doen’, aldus ANVR.

Tot nu toe zijn vliegpassagiers alleen verzekerd als de vlucht onderdeel is van een pakketreis. Het nieuwe fonds is bedoeld om passagiers schadeloos te stellen wanneer een airline failliet gaat of om gestrande passagiers terug te halen. ‘Hierdoor ontstaat een betere consumentenbescherming,  voor vliegtickets only,  voor vliegtickets met pakket reizen zijn minder risico’s voor de reisbranche zelf’, volgens SGR.

In Europa zijn de afgelopen 3 jaren zo’n 16 vliegmaatschappijen failliet gegaan, zoals Air Berlin, Wow Air, Aigle Azur en Thomas Cook airlines. Buiten Europa vielen nog meer om, onder andere Jet Airways. Consumenten zijn dan niet alleen het geld van hun gekochte tickets kwijt, maar gestrande passagiers moeten vaak ook dure enkele reizen kopen om weer terug te kunnen naar huis. Daar komen in veel gevallen nog eens de kosten bij van de annulering van bijvoorbeeld hotelkamers en autohuur, die vlak voor vertrek hoog zijn. Een garantiefonds vergoedt de vliegtickets en/of repatrieert zo nodig de reiziger.

Bron: Mice & Businesstravel